3D Yazıcı Çeşitleri Nelerdir ?

3 Haziran 2022

Pek çok alanda kullanılmakta olan cihazlar sayesinde birçok farklı tasarımları gerçek hayata dönüştürebilmek mümkün hale gelmiştir. Çalışma prensipleri olarak hemen hemen hepsi aynı şekilde hizmet vermektedir. Fakat çeşitli alanlarda farklı tip modelleri de görmeniz mümkün haldedir.Bunun sebeplerinden birisi kullanacak olan maddenin ve üretilecek olan modelin farklı tipte oluşudur. Fakat genelde hepsi temel olarak katmanlı imalat tekniği ile çalışmaktadır. Yani tasarladığınız bir ürünü cihaza çizim olarak ekleyip baskı işlemine başladığınızda modelleme süreci üst üste eklenme ve katman halinde oluşacaktır. Ender 3 ve Two Trees  modellerinde ABS baskıda üstün performans almak için Ender 3D ABS Baskı Kabini kullanınız.

Üst üste gelen parçalar bir bütünü oluşturarak istediğiniz modeli size sağlayacaktır. Baskı işleminde katman tekniğini kullanmak yazıcı modellerinin farklı çeşitlerinin olmasını sağlamaktadır. Uzun ömürlü bir kullanım sağlamak için 3D House Box üzerinden koruma seçeneklerine göz atabilirsiniz. Günlük hayatta evinizde, ev tipi olarak kullandığınız yazıcılar ile endüstriyel ortamlarda kullanılan yazıcılar arasındaki farklar da bu sebeple ortaya çıkmaktadır. Şimdi bu farklılıklarının temel sebeplerini açık bir şekilde inceleyelim.

Sterolithography (SLA) Teknolojisi

En eski uygulanan teknik olduğu halde günümüz teknolojisinde hala rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu teknikte aşamalar SLA teknolojisini bulunduran yazıcılar üzerinde akışkan foto polimer (Özel bir plastik maddesi) hammaddesinin işlenmesi ile katı hale dönüşerek baskı yapılmaktadır. Kullanılan hammadde yarı akışkan bir form haline geldikten sonra eritilerek katman oluşması sağlanıyor. Bu işlemden sonra meydana gelen katmanlar bilgisayar kontrolü altındaki ultraviyole ışınlar tarafından tam ve bütün bir yapı haline getiriliyor. Oluşturulacak olan her katman için bu işlem tekrar edilip baskı işleminin sonunda 3 boyutlu ve katı bir yapıdaki model prototipi ortaya çıkarılıyor. Bu cihaz üzerinde yapılan her işlem oldukça hızlı ve detaylı bir şekilde gerçekleşir. Cihazların uzun ömürlü olması açısından da Two Trees ABS Baskı Kabini kullanılması önerilmektedir.

Digital Light Processing (DLP) Teknolojisi

Bu işlem tekniği sla tekniği ile birçok ortak noktaya sahip şekilde işlem görmektedir. Her iki kullanılan teknikte de baskı çeşitleri akışkan polimer maddeleri ile gerçekleşerek baskı yapılırken ışık enerjisinden faydalanmaktadır. Bu sebepten ötürü iki teknikte de benzer özellikler görüldüğü olmaktadır. Kullanılan akışkan polimer maddeleri sektör arasında reçine diye de bilinmektedir. DLP teknolojisinde ışık özel bir projektör yardımı ile sağlandığı gibi SLA teknolojisinde daha çok ışık lazer yardımı ile elde edilmektedir. DLP teknolojisinde kullanılan teknik modellemesinde işlemler hızlı bir şekilde oluşturularak temiz ve detaylı baskı ürünleri elde edilmektedir.

Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi

FDM açılım olarak birleştirmeli yığma ile modelleme biçimi olmaktadır. Masaüstü olarak kullanılan 3 boyutlu baskı modellemelerinde en yaygın kullanılan tekniklerden birisidir. Baskı işlemine başlamadan önce yazıcı içerisine 3 boyutlu model verileri aktarılır.
Aktarılan veriler okunarak işlem başlatılır. Isıtılarak eritilen plastik x ve y koordinatlarında basılmaya başlar. Cihazın taban bölümünden başlayıp z koordinatı boyunca katmanlar halinde devam eder. Üst üste aktarılan katman modellemesi birleştirilip katı bir form elde edilir.


ALIŞVERİŞ SEPETİNİZ
  • No products in the cart.
%d blogcu bunu beğendi: